Autor: 021.rs

Novi Sad
21.03.2017.
11:52 > 17:31
Ukupno 21 objekat, od kojih je većina u Beogradskoj ulici, biće rekonstruisan u prvoj fazi obnove Podgrađa Petrovaradinske tvrđave.
  • Piplfoks

    22.03.2017 16:35
    Stanko
    'Dodjosi su izgradili NS.'

    Pa i Goranci su ga odhranili pekarama, pa se ne lože i ne seljače kao vi brdski primitivci. Do čega je došlo kada svaka seljačina sa špahtlom hoće ključeve od grada.
  • I Love my Pezos

    22.03.2017 12:22
    pitam se pitam
    Zamislite samo kako je Varsava potpuno unistena obnovljena na osnovu Rembrantovih slika (svaki kamen,svaki prozor,krov,dimnjak) identican! Dakle jedan grad koji se kao Feniks digao iz pepela,sto znaci 90% posla uradjeno.
    Ono cega se najvise bojim je samo to spoljno usminkavanje,primer Vam je kapija koja se svakih 6 meseci moze kreciti, ali zbog vlage tj.kanalizacije ne moze dugo opstati.Pitam da li je u tih 200.mil.+200.mil.od EU(na osnovu projekta N.Sad grad kulture) uracunato i to.
    Pitam se ujedno, da li ce biti sredjena i dvorista unutar objekata u gradicu.Zavirite npr.u objekat poslednji s desne strane (kada se ide od grada) velika braon kapija da se uverite kako je to prelepo dvoriste tj.sam objekat koji ide u krug.Da su iole pametni , ali kanda nisu, tu napravili muzicku skolu i internat za iste.Pa dok se setas i razgledas prelep gradic dopiru zvuci klasicne muzike.
    Pitanje 3. da li je zaista moguce da vi dozvolite da se napravi kockarnica i javna kuca na Tvrdjavi umesto muzej kao sto su to pametni Austrijanci uradili od svojih dvoraca i naplacuju karte po 40E pa x 300 ljudi =12000eura.(dnevno) O.K. jasno je meni da mi ne spada u turisticku destinaciju kao sto je Bec ali neka bude i 1500,E.dnevno malo li je, a sta trenutn dobijamo od Hotela Leopold ni PDV drzavi ne placaju!!!
    Pitanje 4. s obzirom da je Petrovaradin opstina gde zavrsavaju nase pare sa kojima bi mi gradjani Petrovaradin mogli nesto da uradimo, da pri tom ne ostetimo budzet grada.
  • Vladimir

    22.03.2017 10:49
    Don pepe
    Svaka pohvala za popravak gradića bilo je vreme,vojvodino budi ponosna na ovo sto imas i nedozvoli da ti palamude seru po baštini stvaranoj vekovima..
  • steva

    22.03.2017 07:24
    steva1983@gmail.com
    Godinama se uredno izdvajaju sredstva za renoviranje gradica ali te pare razvuku politicari.
    Ako srede gradic svaka cast samo sta cemo sa opljackanim parama?
  • Demi

    22.03.2017 06:58
    Jel u prvoj B4 fazi lili drugoj G3 fazi će obnavljati?
    A šta je sa Novim Sadom na vodi? Hoćemo i mi!
  • Stanko

    22.03.2017 06:30
    Fuj/Rasejani procesor
    Nisam ni mislio da se nece oglasiti neko od Autoktonih Novosadjana da mu za sve budu krivi nevaspitani Licani, Bosanci,..... Dodjosi. A dali ti znas svoje poreklo. Ziveo si u stracarama i shupama kake su i ove u Gradicu. Dodjosi su izgradili NS. I ulozi protest sa Chankom i Balashevicem da se Rodna kuca Bana Jelachica i Hrvatsko kulturno dobro ne narusava.
  • Kaligula

    21.03.2017 22:46
    Drago mi je da se nesto ti radi i obnavlja. Ako ignorisem baletsku skolu - mada ima veze s ovim - zasto se gomila para sipa u ove stvari kad je infrastruktura grada potpuno sje*ana???

    Zar ne bi bilo ok prvo srediti svu infrastrukturu za zivot i posao, ono osnovno? Ulice se raspadaju a ovi sto pljackaju i voze dzipove njima to valjda ne smeta?

    Vidim raspale se strasti lako oko ovoga onoga. Zar ne bi trebalo prvo da sredimo osnovu svega pa onda pravimo diznilend? Ili je lepse tako napraviti jednu stvar pa ponosno preseci vrpcu i slikati se na TV?
    Bojim se da je tako. Restauracija grada bi uzela nekoliko mandata razlicitih vlasti. Dakle ko zaista zeli dobro ovom gradu??

    I sto se toce prestonice kulture. Zar su te senzacije bitnije od zivota? Zasto se zivot ne dovede na kulturu pa cemo lako posle sa uredjenjem za posetioce.

    Grad se raspada - cak mislim da se NS vise nikad nece oporaviti. Sad je rupa.
  • Etotoa

    21.03.2017 21:45
    Dok god budu vozila prolazila kroz Podgrađe objekti će se ubrzo posle restauracije - raspadati. Dokaz je bg-kapija koja je skoro ulepšana a sad eto kao da nije rađeno ništa. Saobraćaj se mora izmestiti
  • Ko uopšte čita?

    21.03.2017 21:28
    @Rasejani profesor
    Možda imate malo problema sa čitanjem. Naveo sam kuće od crvene cigle sa drvenim gredama, možda niste bili u Nirnbergu, da vidite kako to lepo može da izgleda.
    Gradić je truo, do kraja. Ovi što pokušavaju neće ništa kvalitetno uraditi, to vam je jasno.
    Niko nije govorio o uništavanju istorijskog nasleđa, o spaljivanju slika i slično.
    To pokušavate u Vašem komentaru da umetnete nešto meni u usta.
    I ja sam kivan na rušenja po gradu, ali zaista ništa lepo na vidim na gradiću.
    Kinezi i Japanci su debelo izmenuli svoje tradicionalne turističke destinacije, samo nisu dizali galamu oko toga. Napravili su lepše i starije, ali zaista.
    Ako ne sada, pre ili kasnije će biti promenjen. Samo će sada da maznu novce i nikom ništa.
    A ko je uopšte spominjao Tvrđavu, koja je oduvek bila lepa?
    Čitajte ljudi, umesto što koristite komentare za iz***avanja zbog sopstvenog nezadovoljstva životom u Srbiji, a naročito u Vojvodini, a posebno u Novome Sadu, ej.
    Imao sam lepu ideju i pravo da je izložim, popljuvali ste je - prema tome uživajte u rezultatima "obnovljenog" Gradića. Ende.
  • маркеђани

    21.03.2017 20:11
    @Ovdašnji
    Ма ајде да срушимо и тврђаву. Није лепота нека као баварски дворци из бајке, па да ту саградимо још лепшу и старију тврђаву!
  • evgenije

    21.03.2017 19:43
    Pogledajte samo ove dve žute table na ulazu u Petrovaradin odmah sa mosta. Živi dokaz da smo izuzetno primitivna i zaostala sredina. Ušli smo u drugu deceniju 21. veka a još se kao nacija nismo kultivisali. Treba da bude sramota onog i one koji su nam dodelili titulu prestonice kulture za 2021. godinu. Gde su im bile oči slepci jedni.
  • Rasejani procesor

    21.03.2017 18:59
    @Ovdašnji
    Sjajna ti je ideja da se Gradić poruši i preore, da se u njemu zatru sve slike i fotografije, a da se umesto sadašnjeg varoščića podigne nešto atraktivnije. Na primer: čobanske etno-kolibe iz tvog zavičaja. Enterijer: goli, čađavi kameni zidovi, s plafona vise na verigama bakarni kotlovi, a u njima brboću pura i mamaljuga. Sanitarni čvorovi se izmeštaju iza kuće - što pokriveni daskama, što pod vedrim nebom. Fekalijama osigurati krivudave odvodne jendeke zarad oticanja u ladno Dunavo. I osvetljenje da bude ekološko, s obaveznim petrolejkama (eventualno voštanicama i kandilima. Možei đedova slika (na primer iz vremena kad je služio u džandarmeriji). Turizam će procvetati: sve eropske novine će ga besplatno reklamirati!
  • joca

    21.03.2017 18:51
    odabrani
    Odabrani,dobili informaciju kupovali po gradicu a sad grad da im renovira i uveca vrednost objekata na nasoj grbaci.sve sam prevrant do prevaranta.
  • Vojvosadjan

    21.03.2017 18:37
    @Ovdasnji
    Posto mi je arhitektura struka a ista, gradjevinarstvo i dizajn zanimanje.. slazem se. Najbolje je sve to lepo porusiti i napraviti jedan lep gradic za Strumfove, gde bi kucice bile u obliku pecurki kao iz crtanog filma. Taman da odamo pocast nedavno upokojenoj Napovoj u Maksima Gorkog. Pa onda red lepih malih radnjica od crvene ciglice u obliku panjeva sa puno turistickih sadrzaja poput tezgi na kojima bi se prodavali katanci zaljubljenim parovima npr. i jos stotine raznih profitabilnih trgovina kao sto su recimo podrum pica, diskoteka, trafika, kladionica, banka, apoteka itd itd . To sto si napisao se u arhitekturi naziva urbanisticki genocid! Srecom pa se ne pitas nista! Mada ima dosta slicnih tebi koji u Urbisu sede, pitaju se puno a imaju urbanisticko znanje i razmisljanje slicno tebi. Na zalost.
  • Ovdašnji

    21.03.2017 17:50
    Po običaju
    Lepo je sve to, istorija i tako to. Ali, da se ja pitam, znajući kvalitet i starost te gradnje, za sve bi bilo bolje da se krene sa jednog kraja, pa kuću po kuću rušiti i graditi arhitektonski osmišljen gradić kao iz bajke, od crvene cigle i sa mnogo drveta, Sa prolazima, ako treba dirnuti i u podrume i načiniti turistički gradić po meri stanovnika i turista.
    Ovako, stući će se novci, stanari neće dobiti ono što su očekivali, da je ceo Gradić neka lepota - i nije baš. Ništa više od Ujvideka nije kao što je bilo, pa ne mora ni ovo.
    Po običaju, radimo tako da neko uzme novce - pa šta ispadne.
    A vi sad izvolite pa me pljujte, takođe po običaju.
  • Nervirach

    21.03.2017 17:47
    Jos jedan dokaz da su rumuni bolji ljudi. Oni stvarno rekonstruisu, ne prekrece samo. I ne tapsu kada sruse zgradu staru 200 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna